Over ons

Het bestuur van de Wassenaarse Energie Coöperatie

Het bestuur van de WEC zorgt voor de dagelijkse invulling van de strategie, aansturing van projecten en communicatie met leden en andere belanghebbenden.

Daniel van Dongen

Daniel van Dongen

Voorzitter

CFO stock listed RE
CFO Sunrock, largest rooftop developer Advisory board Limburgs Energie Fonds

 

Gerke Henkes

Gerke Henkes

Penningmeester

COO Billing House / COO/ CFO Nazza
CFO Kerkehout

 

Edward Verschoor

Edward Verschoor

Secretaris

CCO Hi-Con Netherlands & Belgium
Voorzitter Duurzaamheidscommissie Bewonersvereniging Park de Kieviet 

 

De initiatiefnemers van de Wassenaarse Energie Coöperatie

Sinds de start van dit initiatief (14-05-2020) is deze groep, samen met het bestuur betrokken bij oprichten van de WEC.

Michel Brandjes

Michel Brandjes

Non executive director bij Constellium SE (aluminium)
Voorzitter van de safety and sustainability board committee 
Voormalig general counsel corporate Royal Dutch Shell plc
Willemien Free

Willemien Free

Eigenaar Groen en Wel
Groene Meent
Samen Slim Rijden Wassenaar
Energyparty

Shirley Houtman

Shirley Houtman

PR- webdesign

Online Business Partner (ZZP),
EnergyParty’s en de Groene Meent

 

Madelon Moorlag

Madelon Moorlag

Manager vermogensbeheer Klaverblad
Institutional Relations Investments PGGM, Client Manager
Director Client Servicing ING IM

Jan Klaver

Jan Klaver

Enterprise Information Architect Worldline

WEC - molen en zon Wassenaar
Wat houdt dit duurzame initiatief in?

De WEC gaat lokaal energie opwekken. We starten met zonnepanelen op een dak van de gemeente, een bedrijf of instelling.  Zo kunnen alle inwoners van Wassenaar lokale groene energie kopen, ook als het niet mogelijk is om zelf zonnepanelen te plaatsen. In 2021 willen we tenminste 135.000 KiloWattuur opwekken, goed voor 40 gemiddelde huishoudens. In de komende 5 jaar willen we graag meer dan 260 huishoudens van groene stroom voorzien- 1 MegaWattpiek.

Waarom vinden jullie het NU belangrijk om je hiervoor in te zetten?

Wij zijn ervan overtuigd dat het huidige gebruik van grondstoffen voor het opwekken van energie niet toekomstbestendig is. De technieken om hier verandering in te brengen zijn nu breed beschikbaar. Waarom zouden we fossiele energie van ver halen terwijl we lokaal schone energie kunnen opwekken? In veel gemeenten gebeurt dit al, dus de WEC kan gebruik maken van een hoop aanwezige kennis. De nieuwe Regeling Coöperatieve Energieproductie die volgend jaar van start gaat, maakt gezamenlijk investeren in zonne-energie voor iedereen interessant.

Hoe is het initiatief ontstaan?

De WEC is ontstaan vanuit het netwerk dat bijeen komt op de Klimaattafel van de Gemeente. Met de buurtteams en Buurkracht hebben we eerst gewerkt aan de collectieve inkoop van zonnepanelen voor particuliere daken. Nu werken we met een team van 10 Wassenaarders door aan de grotere dakoppervlakken. Samen lokaal verduurzamen staat voorop.   

Wat doet de gemeente om dit lokale initiatief te ondersteunen?

De WEC en de Gemeente stellen samen een intentieverklaring op. Bij deze wederzijdse afspraken staan de versnelde uitrol van duurzame energie middels burgerparticipatie centraal. Ook helpt de gemeente ons bij de zoektocht naar grote daken: zo kunnen we zowel voor de eigenaren van het dak als de inwoners van Wassenaar Energie gaan opwekken.

Wat wil je Wassenaarders meegeven?

De WEC is opgericht voor Wassenaarders en door Wassenaarders. Zo werken we als internationaal dorp ook lokaal aan het klimaatakkoord van Parijs. Daarom roepen we mensen op om lid te worden van onze coöperatie. Met een eerste groep leden willen we zo snel mogelijk het eerste dak in gebruik nemen. 

De WEC is opgericht voor Wassenaarders en door Wassenaarders. Zo werken we in ons  internationale dorp ook lokaal aan het klimaatakkoord van Parijs. Daarom roepen we mensen op om lid te worden van onze coöperatie. Met een eerste groep leden willen we zo snel mogelijk het eerste dak in gebruik nemen. 

De Wassenaarse Energie Coöperatie ondersteunt met haar activiteiten  de duurzame doelen 7 (betaalbare en duurzame energie) en 11 (duurzame gemeenschappen) en draagt daarmee bij aan Wassenaar als Gemeente for Globals Goals.

Heeft u een vraag? Deze kunt u stellen via het contactformulier

Bestuur WEC

De Adviescommissie (AC)

Ter ondersteuning van de WEC en het bestuur, heeft de WEC een adviescommissie opgericht. De adviescommissie bestaat uit personen die relevante en significante kennis hebben van de energiemarkt, investeringen en financieringen dan wel een representatieve rol vervullen in lokale en/of landelijke functies. 

Sven Kramer

Sven Kramer

Director Sustainability at Van Oord
Solar Developer
Senior Leader Renewable Energy @ Shell

Marcel Beukeboom

Marcel Beukeboom

Permanent Representative to the Food and Agriculture Organizations of the United Nations in Rome

De rol van deze adviescommissie is:  

  • Ondersteuning van de WEC en het bestuur in het bepalen, verbeteren cq wijzigen van de strategie, alsmede de gekozen implementatieoplossingen;
  • Informeren van de WEC en het bestuur over relevante ontwikkelingen in het werkveld van duurzame energie en daaraan verwante onderwerpen; 
  • Het op ad hoc basis adviseren over de beoordeling van een of meerdere aspecten van een project na een specifiek verzoek daartoe door het bestuur;
  • Het vertegenwoordigen van belangen van de WEC waar dit relevant wordt geacht;

De adviescommissie vergadert ten minste 2 maal per jaar met het bestuur, gepland dan wel op ad-hoc basis.

Partners

Gemeente Wassenaar

Provincie Zuid Holland