Lidmaatschap

Investeer mee in een zonnedak

Je kan investeren vanaf 500 euro

Deel in de stroomverkoop

Je verdient je investering tenminste binnen 15 jaar terug

Voorwaarden

1. Je bent lid van de coöperatie en
2. je woont in de buurt van het zonnedak waarin je investeert

Hier lees je hoe het lidmaatschap werkt

Wil jij ook dat Wassenaar meer  groene &, lokale energie gaat opwekken? Investeer dan in zonnepanelen op de grote daken in Wassenaar. Dat kan bij de Wassenaarse Energie Coöperatie.

Hoe? Dat leggen we je hier uit:

1. Word lid

Voor een tientje inleggeld ben je lid van de Wassenaarse Energie Coöperatie. Als lid kan je investeren in de aanleg van een zonnedak, waar we Wassenaarse, schone, groene energie gaan opwekken. Daarnaast heb je stemrecht bij de ledenvergaderingen, net als alle andere leden.

2. Investeer in Wassenaarse groene stroom

Als lid kan je bij elk project opnieuw investeren. Tenminste, als je voldoet aan de tweede voorwaarde: je moet wonen in de buurt van het zonnedak waarin je investeert. Dit betekent dat je woont in hetzelfde postcodegebied of de omliggende en  aansluitende postcodegebieden van de locatie waar de energie wordt opgewekt. Dit gebied heet de postcoderoos.
We willen diverse zonneprojecten realiseren in Wassenaar, op verschillende daken en in verschillende postcodegebieden. Zo willen we dat inwoners in alle postcodegebieden binnen Wassenaar de kans hebben om te  investeren. Als je investeert dan ben je deelnemend lid. Je kunt – in de toekomst- deelnemend lid zijn in een of meerdere projecten van de WEC.

3. Deel mee in de opbrengst van de stroomverkoop

De groene energie die we in Wassenaar opwekken verkopen we aan een energiemaatschappij – en wordt zo lokaal aan het stroomnet van Liander toegevoegd. Hoe meer zonnestroom Wassenaar produceert, hoe groener de stroom die door het lokale net stroomt. Van de opbrengst betalen we eerst de vaste lasten op de installatie zoals bijvoorbeeld de verzekeringen. Vervolgens houden we een netto opbrengst over.

De deelnemende leden bepalen wat er met deze netto opbrengst  wordt gedaan. Zo kunnen we de winst geheel uitkeren aan de deelnemende leden. We kunnen ook besluiten om een percentage in te zetten om te investeren in het volgende project- of te besteden aan maatschappelijke initiatieven in ons dorp, zoals de Voedselbank, of de Oranjevereniging. Dit bepalen we samen tijdens de Algemene Leden Vergadering.

De WEC wil maandelijks een deel van de winst uitkeren aan de deelnemende leden. Dit doen we omdat het als deelnemend lid interessant is om te zien of de eigen baten uit de stroomproductie van de WEC overeenkomen met het voorschot dat je maandelijks aan de energiemaatschappij betaalt voor je eigen stroomconsumptie.

Omdat de energieproductie bij zonneprojecten in elk jaargetijde anders is, volgt aan het einde van elk jaar een eindafrekening. De maandelijkse uitkering kan hierbij -positief of negatief- gecorrigeerd worden.

Veel gestelde vragen:

Onder welke voorwaarden kan ik lid worden van de energiecoöperatie?

Ten eerste kan ieder persoon, ongeacht waar hij of zij woont, sympathiserend lid worden. Hiervoor betaal je 10 euro inschrijfgeld.  

Als je vervolgens in een energieproject van de WEC stapt dan wordt je een deelnemend lid. Deelnemende leden zijn particulieren -of ondernemingen met een kleinverbruikersaansluiting. Zij wonen bij de start van elk afzonderlijk project in het postcoderoosgebied van de productielokatie  (dus in het postcodegebied en de aangrenzende postcodes om het zonnedak heen). Het kan dus zijn dat je bij het ene project in Wassenaar wel kan instappen, omdat je in het gebied woont, maar in het andere project niet, omdat je buiten de postcoderoos woont. 

Bij verhuizing naar een plek buiten de postcoderoos kan je tijdens de looptijd van de subsidie gewoon blijven deelnemen aan het project waar je bent ingestapt.

Ik wil me graag inschrijven als lid. Hoe en waar doe ik dat?

We zijn hard bezig met het opstellen van de ledenovereenkomst, inclusief een goede privacyverklaring. Ook wachten we nog even op ons bankrekeningnummer zodat je € 10,- inschrijfgeld kan betalen. Tot die tijd kan je je alvast als geïnteresseerde/ belangstellende opgeven via dit formulier. Dan stuurt onze secretaris je een ontvangstbevestiging en sta je op de lijst.

Ik heb zelf al zonnepanelen op het dak van mijn eigen woning. Kan ik dan deelnemen?

Wat goed dat je al zonnepanelen op je eigen woning hebt gelegd! We hopen voor jou dat je dan al in een groot gedeelte van je energiebehoefte voorziet. 

Je kan gelukkig ook deelnemen aan een investering bij de WEC. De investering in zonne-energie op andermans dak is per 1-1-2021 niet meer gekoppeld aan je eigen energieverbruik. Dat komt omdat de oude Postcoderoosregeling wordt verlaten en wij werken met de Regeling Coöperatieve Energieproductie (RCE). Binnen de RCE is er geen persoonlijke limiet aan de investering die je in groene energie mag doen.  

Dus als jij – mogelijk door het opwekken van je eigen energie- geld overhebt om te investeren in nog meer lokale groene energie, dan ben je van harte welkom!

Ik ben dakeigenaar van een dak waar de WEC op kan gaan produceren. Kan of moet ik ook deelnemend lid worden?

Als dakeigenaar kan je alleen deelnemend lid worden van het energieproject op jouw dak als je zelf woonachtig bent binnen de postcoderoos van je eigen (bedrijfs)dak, of als je bedrijf in hetzelfde pand een kleinverbruikaansluiting heeft.

Is dit niet het geval en wil je toch dat een gedeelte van de productie op jouw dak ten goede komt aan jouw bedrijf? Dan zullen we dat op een andere manier regelen, bijvoorbeeld door een slimme dakhuurconstructie. 

Je kan natuurlijk wel deelnemend lid worden van een energieproject op een ander dak, indien je binnen de postcoderoos van die productielocatie woont.

Maakt de WEC gebruik van de Postcoderoosregeling?

Nee. De WEC maakt gebruik van de Regeling Coöperatieve Energieproductie (RCE). Deze nieuwe regeling is de opvolger – en een vereenvoudigde versie- van de vorige regeling, de Postcoderoosregeling. Deze oude regeling vervalt per 1 januari 2021. In de RCE  speelt de postcoderoos nog wel een rol, maar er wordt geen koppeling meer gemaakt met het eigen energiegebruik van het deelnemend lid. 

Wat gebeurt er met mijn inleg in een project als ik buiten de postcoderoos van dit project ga wonen?

Deze blijft onveranderd. In tegenstelling tot de vorige regeling mag je bij verhuizing gewoon deelnemend lid blijven van de projecten uit de postcoderoos waar je eerst woonde.

Verdien ik mijn investering terug, en zo ja op welke manier?

Afhankelijk van de keuzes die de ledenvergadering van de WEC maakt, verdien je tenminste binnen 15 jaar je investering terug. 

De WEC keert maandelijks een deel van de winst uit aan de deelnemende leden. Dit doen we omdat het voor jou als deelnemend lid interessant is om te zien of de eigen baten uit de stroomproductie van de WEC overeenkomen met het voorschot dat je maandelijks aan de energiemaatschappij betaalt voor jouw  energieverbruik. Verder heeft de inleg die jij als deelnemend lid in een energieproject van de WEC doet geen relatie met je energieverbruik. 

Omdat de energieproductie bij zonneprojecten in elk jaargetijde anders is, volgt aan het einde van elk jaar een eindafrekening.  De maandelijkse uitkering kan hierbij -positief of negatief- gecorrigeerd worden.

Heb je een vraag? Het antwoord kan hier komen te staan!

Ga naar het contactformulier en stel je vraag.